Θεσσαλονίκη

Η πόλη

Η Νύμφη του Θερμαϊκού, η χιλιο-τραγουδισμένη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Ελλάδος και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επικρατούσα άποψη αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη με τη σειρά της  ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο Β', επειδή έμαθε την γέννησή της την ημέρα της νίκης του επί των Θεσσαλών.

Ύστερα από την παρακμή του Βασιλείου της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο και πρωτεύουσα μίας από τις τέσσερις Ρωμαϊκές περιφέρειες της Μακεδονίας και διοικούνταν από πραίτορα. Στη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία, ο Απόστολος Παύλος, κήρυξε εδώ το Χριστιανισμό. Η στρατηγική θέση της την έκανε κομβικό σημείο και της βυζαντινής αυτοκρατορίας και αυτό αποκαλείτο «Συμβασιλεύουσα»

Η Θεσσαλονίκη ενσωματώθηκε στο Επίσημο Ελληνικό Κράτος  κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (1912). Το 1917 το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε από  μια μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε κατά πάσα πιθανότητα από πυρκαγιά στη συνοικία Μελβανέ μεταξύ του Κέντρου και της Άνω Πόλης.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, η πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης άλλαξε άρδην με τη συρροή προσφύγων από την Σμύρνη, τα Παράλια της Μικράς Ασίας και τον Πόντο.

Μελανό σημείο στην ιστορία της πόλης είναι η εξόντωση σχεδόν του συνόλου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-44). Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Θεσσαλονίκη είχε μια από τις μεγαλύτερες και ακμάζουσες Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα.

Κουλτούρα - Αξιοθέατα

Μια βόλτα στον πολιτισμό

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο. Δεκάδες αξιοθέατα και μνημεία μαρτυρούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία χιλιετιών. Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και γνωρίστε σε βάθος την κουλτούρα μιας πόλης που απετέλεσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης είναι:

Λευκός Πύργος: Το ορόσημο της Θεσσαλονίκης που δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για κυκλικό πύργο ύψους 37 m που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελούσε μέρος της οχύρωσης της πόλης. Σήμερα στεγάζει τη μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της το 316/15 π.Χ. και έως τις μέρες μας.

Τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος - 5ος αι.), τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.), τη βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.), τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.), τον ναό του Οσίου Δαυίδ (Μονή Λατόμου) (6ος αι.), το ναό της Αγίας Σοφίας (8ος αι.), το ναό της Παναγίας των Χαλκέων (11ος αι.), το ναό του Αγίου Παντελεήμονα (14ος αι.), το ναό των Αγίων Αποστόλων (14ος αι.). το ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού (14ος αι.), το ναό της Αγίας Αικατερίνης (13ος αι.), το ναό του Σωτήρος (14ος αι.), τη Μονή Βλατάδων (14ος αι.), το ναό του Προφήτη Ηλία (14ος αι.) και τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.).

Η Αψίδα του Γαλέριου ή ΚαμάραΈνα από τα πλέον γνωστά σημεία της πόλης. Πρόκειται για τμήμα μιας στεγασμένης στοάς, που χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα προς τιμήν του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλέριου, όταν αυτός επέστρεψε στην πόλη μετά τους νικηφόρους πολέμους του εναντίον των Περσών.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και στους χώρους του λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, θερινό σινεμά, συνέδρια κλπ.

Νέα Παραλία ΘεσσαλονίκηςΤο πολυβραβευμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης εκτίνεται σε ακτίνα 3,5 χλμ. και διαθέτει πλήθος θεματικών πάρκων. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους περιπάτους.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Μουσείο Τεχνολογίας, Ψηφιακό Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, Βιβλιοθήκη, Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων και Κινητό Αμφιθέατρο Επιδείξεων και Πειραμάτων.

Μακεδονία

Ταξίδι στην ιστορία και τη μαγευτική ομορφιά

Η Μακεδονία είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει τα ατέλειωτα δαντελωτά ακρογιάλια με τις πανέμορφες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά τους, με την άγρια ομορφιά των ψηλών και κατάφυτων βουνών της με τα φημισμένα χιονοδρομικά τους κέντρα. Παντρεύει ιδανικά τη μακραίωνη ιστορία και τη παράδοση, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας, τα ήθη και τα έθιμα, που της προσδίδουν έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια είναι ένας φανταστικός προορισμός με πολλές εναλλακτικές επιλογές για όσους έχουν διάθεση για εξερεύνηση.

Μερικά μόνο από τα πολλά σημεία ενδιαφέροντος είναι:

 • Βεργίνα: Οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία Νεκρόπολη των Αιγών, με σημαντικότερο τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου Β της Μακεδονίας.
 • Βέροια: «Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου», ένα θρησκευτικό μνημείο στο σημείο που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη Χριστιανική Πίστη.
 • Νάουσα: το Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια του που παίρνουν ζωή από τις πολύτιμες πηγές του ποταμού της Αράπιτσας.
 • Η Σχολή του Αριστοτέλη: Βρίσκεται στη Νάουσα, στη θέση Ισόβρια. Εδώ μαθήτευσε για 2 περίπου χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος κοντά στον διάσημο φιλόσοφο της Αρχαιότητας Αριστοτέλη.
 • Έδεσσα: με τους περίφημους καταρράκτες της, που είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια.
 • Πέλλα: o Αρχαιολογικός Χώρος, ο πολυθάλαμος τάφος και το μουσείο εκεί που άλλοτε βρισκόταν η πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας .
 • Πετράλωνα Χαλκιδικής: Το περίφημο καταστόλιστο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σπήλαιο Πετραλώνων, όπου βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος ηλικίας 700.000 ετών.
 • Καβάλα: Φιλοξενεί τον σημαντικότερο στην Ανατολική Μακεδονία Αρχαιολογικός χώρο των Φιλίππων και το ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο.
 • Όλυμπος: Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, γνωστό Παγκοσμίως ως οι κατοικία των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου. Βρίσκεται στο Νομό Πιερίας και αποτελεί Εθνικό Δρυμό.
 • Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδος, που έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός», στον οποίο φιλοξενείται το Περιβαντολλογικό Κέντρο Αρκτούρου.
 • Δράμα: Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας με τα αιωνόβια δέντρα, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα ξύλινα γεφυράκια.
 • Πρέσπες: διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πΓΔΜ, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα
 • Καστοριά: Με την χαρακτηρισμένη ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» λίμνη της, που μαζί με την παγκοσμίου φήμης παράδοση της πόλης στην γουνοποιία διαμορφώνει την φυσιογνωμία της Καστοριάς
 • Λουτρά Πόζαρ: Γνωστά για τα θερμά ιαματικά νερά, που συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
 • Χιονοδρομικά κέντρα: Για τους λάτρεις των Χειμερινών σπορ υπάρχει πληθώρα χιονοδρομικών κέντρων στη Μακεδονία, όπως τα 3-5 Πηγάδια, το Σέλι, το Πισοδέρι, το Ελατοχώρι και το Καϊμακτσαλάν.

Μουσεία

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει περίπου 30 πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, χώρους τέχνης και πινακοθήκες με σημαντικότατα εκθέματα. Τα πλέον γνωστά είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο: Η τεράστια ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας παρουσιάζεται μέσα από μοναδικά εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική Εποχή και έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Πτυχές του Βυζαντινου και μεταβυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης Μακεδονίας αποκαλύπτονται μέσα από πληθώρα εκθεμάτων, που χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αιώνα μ.Χ.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών: Ο σύγχρονος πολιτισμός προάγεται δυναμικά μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ανάμεσα στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου ξεχωρίζει η Συλλογή Κωστάκη, που απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης της Ρωσικής πρωτοπορίας.

Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Στεγάζεται στο Μέγαρο Θεάτρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Μέσα από τα 300 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, που απαρτίζουν τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, παρουσιάζονται οι κυριότερες τάσεις της τέχνης του 20ου αιώνα.

Εβραϊκό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςΣτο μουσείο διασώζονται σπάνια κειμήλια, φωτογραφικό υλικό, βιβλία γραμμένα στην Εβραϊκή γλώσσα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, που αποκαλύπτουν πτυχές από την καθημερινή, οικονομική και θρησκευτική ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Αρχαίων, Ελληνικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων: Περισσότερα από 200 μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού και έως τις αρχές του 20ού αι φιλοξενούνται στο Μουσείο, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα μουσεία της πόλης επισκεφθείτε την Επίσημη Ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης.

Παραθαλάσσιες περιοχές

Παρά το γεγονός ότι η πανέμορφη Χαλκιδική με τις μαγευτικές παραλίες της έχει κλέψει τη «δόξα» της ευρύτερης περιοχής για τις καλοκαιρινές διακοπές, πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές εξαιρετικές παραλίες.

Σταυρός Θεσσαλονίκης: Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του νομού Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζεται από φυσική ομορφιά, κρυστάλλινα νερά και πάμπολλες επιλογές για τους φίλους της περιπέτειας και των θαλάσσιων σπορ.

Νέα Μηχανιώνα: Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται η γραφική και αυθεντική Νέα Μηχανιώνα. Η περιοχή φημίζεται για τα καθαρά νερά της, την άριστη οργάνωση και το πολύ καλό φρέσκο ψάρι.

Περαία: Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και έχει μεγάλη αμμώδη παραλία με μήκος 7 χιλιομέτρων. Έχει επίσης καταπληκτικές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα για μοναδικές στιγμές καλοπέρασης.

Ολυμπιάδα: Πανέμορφη παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά αποτελεί ιδανικό σημείο για σύντομες αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές. Διαθέτει δύο παραλίες. Η μία είναι πολυσύχναστη και η δεύτερη πιο ήσυχη, για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.

Ποταμός – ναυάγιο Επανομής: Χαρακτηριστικό της παραλίας τα απομεινάρια ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν 40 και πλέον χρόνια και αποτελεί το highlight της περιοχής. Η παραλία διαθέτει επίσης γήπεδα τένις και βόλεϊ.

Εστιατόρια & Καφέ

Εστιατόριο «Βυζάντιο»

Το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, το «Βυζάντιο», βρίσκεται στον ημιώροφο και είναι
ένας χώρος φωτεινός και ευχάριστος διακοσμημένος με παραδοσιακά σχέδια και μοτίβα
εμπνευσμένα από το Ναό των Δώδεκα Αποστόλων.

Στο εστιατόριο προσφέρεται και το φημισμένο πλέον πρωινό μας, με απεριόριστες
επιλογές από σπιτικές λιχουδιές, παραδοσιακές γεύσεις, αγνά Ελληνικά προϊόντα, αλλά και
επιλογές για άτομα με ειδικές διατροφικές συνήθειες.

Ώρες πρωινού: 7:00 -10:30

 

Alexander the Great Executive Lounge

Το A La Carte εστιατόριο Alexander the Great Executive Lounge, στον ημιώροφο του Capsis,
είναι ένας χώρος ατμοσφαιρικός και εκλεπτυσμένος με μαρμάρινες επενδύσεις στους
τοίχους και με ένα εξαιρετικό, από απόψεως τεχνικής, αντίγραφο τοιχογραφίας που
αναπαριστά την «Αρπαγή της Ευρώπης». Ο κατάλογος του εστιατορίου περιλαμβάνει
πιάτα από την Ελληνική και Διεθνή κουζίνα, καθώς και ελαφριά snack, ποικιλίες για κρασί
και δροσιστικές σαλάτες.

Ο χώρος δύναται να διατεθεί και για prive εκδηλώσεις, όπως εταιρικά γεύματα, δεξιώσεις
(έως 100 άτομα) και cocktail parties.

ΜΕΝΟΥ (θα είναι κουμπί linkable σε pdf θα ανοίγει το μενου)

 

Café Capsis

Στο επίπεδο του lobby του ξενοδοχείου το Café Capsis αποτελεί τον ιδανικό χώρο
συνάντησης. Η κλασσική διακόσμηση και το ξύλο, δημιουργούν ένα χώρο ζεστό και
φιλόξενο, όπου καθημερινά προσφέρονται φρεσκοκομμένος καφές και ροφήματα,
αναψυκτικά και χυμοί φρούτων, καθώς και μια ευρεία ποικιλία γλυκών, σνακ και ελαφριών
γευμάτων .

Εντός του Café σε διαχωρισμένο χώρο, υπάρχει τηλεόραση, παιχνίδια, Internet corner,
καθώς και βιβλιοθήκη.

 

The RoofTop Piscina

Στο Roof Garden του ξενοδοχείου Capsis Hotel Thessaloniki, λειτουργεί κατά τους
Καλοκαιρινούς μήνες το πλήρως ανακαινισμένο υπαίθριο The RoofTop Piscina, μια
αληθινή όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης. Συνδυάστε το μπάνιο στην πίσίνα ή
την ηλιοθεραπεία με εξωτικά κοκτέιλ, μεγάλη ποικιλία καφέδων και ροφημάτων,
χορταστικά γεύματα και απολαυστικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Απολαύστε το δείπνο ή το κρασί σας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες,
ατενίζοντας τη μαγευτική θέα της Άνω Πόλης με τα φωτισμένα κάστρα της, κάτω
από τους ήχους απαλής μουσικής.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως
δεξιώσεις, κοκτέιλ πάρτι ή γεύματα .

Λειτουργεί καθημερινά τη θερινή περίοδο και ανάλογα των καιρικών συνθηκών από
το πρωί έως αργά το βράδυ. Η πισίνα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες, πάντα υπό
την επίβλεψη πιστοποιημένου ναυαγοσώστη.

Αγορά

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την αγορά της. Εκτός από τους γνωστούς εμπορικούς δρόμους και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της με τα επώνυμα καταστήματα, η πόλη διαθέτει παραδοσιακές αγορές, όπου πωλούνται φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και πληθώρα προϊόντων εγχώριας παραγωγής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καπάνι, η παλαιότερη ανοικτή Αγορά της Θεσσαλονίκης και η Αγορά Μοδιάνο.

CAPSIS HOTEL THESSALONIKI

Μοναστηρίου 18, 54629 Θεσσαλονίκη
E-mail: capsishotel@capsishotel.gr
Tel.: +30 2310 596800
Fax: +30 2310 510555

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago