Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate 27 Δεκεμβρίου - 4 Ιανουαρίου

Η «ρητορική» επέστρεψε στο σπίτι της !!

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, το σημαντικότερο πανεπιστημιακό πνευματικό αγώνισμα σε διεθνές επίπεδο, διοργανώθηκε από την Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας, μέλος του διεθνούς δικτύου IDEA, στην Θεσσαλονίκη.

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται στην χώρα μας (το 1998 είχε διοργανωθεί στην Αθήνα), ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε με τον μεγάλο τελικό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου.

1300 συμμετέχοντες από 70 χώρες και περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έλαβαν μέρος. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και 7 ελληνικές ομάδες - από το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΑΣΟΕΕ και το Deree College. Από το εξωτερικό πήραν μέρος φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, την Γκάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Νεπάλ, την Νέα Ζηλανδία, το Τρινιδάδ – Τομπάγκο, το Κιργιστάν, την Νότια Κορέα, την Ινδία , την Τζαμάικα κ.α.

Τα θέματα των αγώνων, τα οποία δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστά στους συμμετέχοντες, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη χρήση μισθοφορικών δυνάμεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την απαγόρευση προσωπικής ιδιοκτησίας έργων τέχνης που θεωρούνται σημαντικής πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας, τη δίκαιη διανομή των κερδών από τον παγκόσμιο ορυκτό πλούτο και την υποχρέωση του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Τράπεζας να πληρώσουν αποζημιώσεις σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τους.

Τη έναρξη του Πρωταθλήματος Debate κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

Οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate διέμειναν στην πλειονότητά τους στο Capsis Hotel Thessaloniki.

Το πρόγραμμα του πρωταθλήματος, εκτός από το καθαρά διαγωνιστικό τμήμα, περιελάμβανε ξεναγήσεις στην πόλη και ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων. Οι χώροι που φιλοξένησαν όλες τις δράσεις περιελάμβαναν το ξενοδοχείο Capsis Hotel Thessaloniki, τη Δ.Ε.Θ., την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συνολικά έγιναν 100 αγώνες λόγου-αντίλογου και οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στην ευφράδεια λόγου και στη «δύναμη» των επιχειρημάτων τους.

Οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate διέμειναν στην πλειονότητά τους στο Capsis Hotel Thessaloniki. Άλλα ξενοδοχεία που κάλυψαν τις ανάγκες για διαμονή ήταν το Vergina Hotel και το Holiday Inn.

Οι Έλληνες φοιτητές Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς εκπροσώπησαν την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία English as Foreign Language! 

Στους πρωταθλητές συγκαταλέγονται και οι Έλληνες φοιτητές Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς. Οι δεκαεννιάχρονοι «depaters» εκπροσώπησαν την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία English as Foreign Language. Πρωταθλητές στην κατηγορία English as Professional Language αναδείχθηκαν οι ομιλητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με την ομάδα Harvard A. Στην κατηγορία ESL English as Second Language πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα DLSU A και τον τίτλο του Καλύτερου Ομιλητή κατέκτησε ο Michael Dunn Goekjian από την ομάδα PEP A, του Πανεπιστημίου PEP της Σερβίας.

Στα highlights: Οι συμμετέχοντες και διαγωνιζόμενοι, δήλωσαν ότι πέρασαν φανταστικά στο πάρτι που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Capsis Hotel Thessaloniki, την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Στα θετικά: Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε πολύ καλά για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων ως προς τις βίζες. Τα Υπουργεία Τουρισμού & Μακεδονίας Θράκης έδωσαν αιγίδα. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έδωσε ένα πολύ ωραίο λόγο στην τελετή έναρξης, σύμφωνα με τους παριστάμενους. Επίσης εξαιρετική ήταν και η ομιλία της κυρίας Ευγενίας Κούκουρα.

Στα αρνητικά: Οι επίσημοι φορείς και θεσμοί την πόλης δεν στήριξαν ενεργά την διοργάνωση. Μάλιστα στην τελετή λήξης και στις βραβεύσεις δεν υπήρξε παρουσία κανενός εκ των επισήμων.

Δείτε το βίντεο από τον τελικό της Κυριακής 03 Ιανουαρίου, με την ελληνική συμμετοχή που κέρδισε στην κατηγορία English as Foreign Language:

 

e bannerespaE460X60