Μακεδονία

Ταξίδι στην ιστορία και τη μαγευτική ομορφιά

Η Μακεδονία είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει τα ατέλειωτα δαντελωτά ακρογιάλια με τις πανέμορφες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, με την άγρια ομορφιά των ψηλών και κατάφυτων βουνών της και τα φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα. Παντρεύει ιδανικά τη μακραίωνη ιστορία και τη ζωντανή παράδοση, με το μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο ζωής και διατηρεί αυθεντικά τα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας, τα ήθη και τα έθιμα, που της δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την κάνουν ξεχωριστή για τον επισκέπτη. Είναι, με λίγα λόγια, ένας φανταστικός τουριστικός προορισμός που διαθέτει τα πάντα και το μόνο που χρειάζεται ο επισκέπτης είναι μεγάλη διάθεση για εξερεύνηση.

Σημεία ενδιαφέροντος:

 • Βεργίνα: το Μουσείο του «Μεγάλου Τύμβου», τάφου του Μακεδόνα Βασιλέα Φιλίππου Β'.
 • Βέροια: «Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου», ο βυζαντινός πύργος στη πλατεία Ωρολογίου και η οδός Μητροπόλεως με τις πλάκες της παλιάς οδού.
 • Νάουσα: το Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια του και τις πηγές της Αραπίτσας, ο «Πύργος του Ρολογιού» μπροστά από το Δημαρχείο, η Σχολή του Αριστοτέλη στη θέση «Ισβόρια» , το αρχαίο θέατρο της Μίεζας (ελληνιστικών χρόνων -2ου αι. π.Χ.), επίσης oι Μακεδονικoί τάφοι των «Λύσωνος» και «Καλλικλέους» στα Λευκάδια (10 χλμ.) και o μεγάλος Μακεδονικός τάφος «Κρίσεως» , o Μακεδονικός τάφος των «Ανθεμίων» καθώς και o Μακεδονικός Τάφος του «Kinch» στον Κοπανό (7 χλμ.).
 • Έδεσσα: oι καταρράκτες της πόλης, η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και o Αρχαιολογικός Χώρος του Λόγγου.
 • Πέλλα: o Αρχαιολογικός Χώρος και oι Μακεδονικoί τάφοι και το νέο μουσείο Πέλλας.
 • Πετράλωνα Χαλκιδικής: το περίφημο σπήλαιο Πετραλώνων
 • Νομό Πιερίας: η περιοχή του Ολύμπου (Αρχαιολογικός Χώρος και ιστορικός τόπος εθνικής σημασίας), η αρχαία πόλη του Δίου, της Πύδνας και το βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, καθώς oι και όμορφες παραλίες του νομoύ.

Στη Δυτική Μακεδονία:

 • Φλώρινα: Η παλιά πόλη της Φλώρινας, οικισμός "Νυμφαίο", ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών με το μοναδικό υγροβιότοπος, το χιονοδρομικό κέντρο Πυσοδερίου
 • Καστοριά: oι πολλές βυζαντινές και μεσαιωνικές εκκλησίες και η λίμνη Ορεστιάδα.

Στην Ανατολική Μακεδονία:

 • Καβάλας: Οι Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο, η παλιά συνοικία της Παναγιάς και το κάστρο της ομώνυμης πόλης, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.
 • Δράμας: Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, οι καπναποθήκες, τα βυζαντινά τείχη, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας εντός της πόλης και το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στο Παρανέστι, το Δάσος της Ελατιάς, το Σπήλαιο του Μααρά στο χωριό Αγγίτης, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού και ο αρχαίος οικισμός στο χωριό Καλή Βρύση.

Ιστορία:

Η ιστορία της Μακεδονίας αρχίζει απ' την αρχαιότητα και φτάνει στο σήμερα μέσα από αιώνες, γεμάτους λαμπρούς αγώνες, ηρωισμού, καταστροφών και πολιτισμού.

Το όνομα Μακεδονία προέρχεται απ' τη δωρική λέξη μάκος (που σημαίνει μήκος) και δήλωνε ότι η Μακεδονία είναι η χώρα με τους ψηλούς, ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Μακεδονία πήρε τ' όνομά της απ' το Μακεδόνα ή Μάκεδνο, που ήταν γενάρχης των Μακεδόνων, γιος του Δία και της Θυίας.

Η έννοια Μακεδονία, σαν γεωγραφική και πολιτική οντότητα, ολοκληρώθηκε κατά τους κλασικούς χρόνους.

Η Μακεδονία εμφανίζεται στην ιστορία της Ελλάδας με το γιο του Αμύντα, τον Αλέξανδρο τον Α' (498-454), που ήταν δραστήριος, έξυπνος και δυναμικός κι έβαλε τις στρατιωτικές και πολιτικές βάσεις του μακεδονικού κράτους.

Στους μηδικούς πολέμους συνεργάστηκε με τους Αθηναίους, κι εκείνοι για να τιμήσουν τον Αλέξανδρο, του έδωσαν τον τίτλο του φιλέλληνα (= πατριώτη) και του έστησαν χρυσό ανδριάντα στους Δελφούς.

Η μετέπειτα ακμή της Μακεδονίας με το Μέγα Αλέξανδρο δεν ήταν τυχαία και ξαφνική. Όλοι οι βασιλιάδες πριν τον Αλέξανδρο έβαζαν ο καθένας τη δική του πέτρα στο χτίσιμο της μεγάλης Μακεδονίας και Ελλάδας.

CAPSIS HOTEL THESSALONIKI

Μοναστηρίου 18, 54629 Θεσσαλονίκη
E-mail: capsishotel@capsishotel.gr
Tel.: +30 2310 596800
Fax: +30 2310 510555

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago