Κουλτούρα

Μια βόλτα στον πολιτισμό

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο. Δεκάδες αξιοθέατα μαρτυρούν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία χιλιετιών και αποτελούν συναρπαστικά μνημεία ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και γνωρίστε σε βάθος την κουλτούρα μιας πόλης που απετέλεσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ιστορικά μνημεία:

Λευκός Πύργος: Δεσπόζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου χτίστηκε μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς (1430) και αποτελούσε μέρος της οχύρωσής της. Είναι κυκλικός , με ύψος 37 μέτρα και παλιότερα ονομαζόταν «Πύργος του Αίματος», επειδή χρησιμοποιούνταν ως φυλάκιο για τη φρουρά και ως φυλακή. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και είναι ένα ξεχωριστό δείγμα της χριστιανικής τέχνης του 11ου-18ου αιώνα.

Η Ροτόντα είναι κυκλικό κτήριο, με διάμετρο γύρω στα 24μ. Καλύπτεται από ημισφαιρικό τρούλο και κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο του Γαλέριου. Επί Αυτοκράτορα Θεοδοσίου μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας αλλά και ως εκθεσιακός χώρος.

Η Αψίδα του Γαλέριου χτίστηκε λίγο πριν από το 305 μ.Χ. και είναι η γνωστή σε όλους ως «Καμάρα». Δίπλα στο σωζόμενο τόξο υπήρχε ένα ακόμα ίδιο, στο σημείο όπου η θριαμβευτική πομπή από τα ανάκτορα συναντούσε τον πλέον πολυσύχναστο δρόμο στη Θεσσαλονίκη. Στα ανάγλυφα απεικονίζεται η νίκη των Ρωμαίων επί των Περσών.

Θρησκευτικά μνημεία:

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου αγίου της Θεσσαλονίκης, κτίστηκε τον 7ο αιώνα στα ερείπια παλαιότερου ναού. Έπειτα από πυρκαγιά, καταστράφηκε, αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε τον 7ο αιώνα στη θέση παλαιότερης πεντάκλιτης βασιλικής. Στον τρούλο διαθέτει ψηφιδωτό διάκοσμο, όπου απεικονίζεται η Θεία Ανάληψη.

Η Αχειροποίητος είναι τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα. Διαθέτει τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Τέχνη:

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με την παραλία. Εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000 και έκτοτε στεγάζει πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο: http://www.tch.gr

Το Μουσείο Design περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορίας του design και περισσότερα από 6.000 βιβλία, καταλόγους, μονογραφίες και περιοδικά. Διεύθυνση: Μητροπόλεως 43, τηλ. 2310- 263.043.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκτίθενται, μεταξύ άλλων, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και βιντεοτέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-281.567.

CAPSIS HOTEL THESSALONIKI

Μοναστηρίου 18, 54629 Θεσσαλονίκη
E-mail: capsishotel@capsishotel.gr
Tel.: +30 2310 596800
Fax: +30 2310 510555

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago