Η πόλη

Η Νύμφη του Θερμαϊκού, η…χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, το πιο κεντρικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας και η πύλη εισόδου στη βαλκανική χερσόνησο. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει πληθυσμό 788.952 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η επικρατούσα άποψη αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο Β', επειδή έμαθε την γέννησή της την ημέρα της νίκης του επί των Θεσσαλών.

Ύστερα από την παρακμή της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο και πρωτεύουσα μίας από τις τέσσερις Ρωμαϊκές περιφέρειες της Μακεδονίας και διοικούνταν από πραίτορα. Στη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία, ο Απόστολος Παύλος, κήρυξε εδώ το χριστιανισμό. Η στρατηγική θέση της την έκανε κομβικό σημείο και της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Σήμερα

Η Θεσσαλονίκη ήταν το κύριο «βραβείο» κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (1912) στη διάρκεια του οποίου περιήλθε στην Ελλάδα. Το 1917 το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά, πιθανότατα από ατύχημα. Αποτέλεσμα ήταν ο μισός Εβραϊκός πληθυσμός που είχε καταστραφεί από τη φωτιά να εγκαταλείψει την πόλη. Ο πληθυσμός αυτός αντικαταστάθηκε γρήγορα από τους πρόσφυγες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης, μέχρι να ετοιμαστεί ένα σύγχρονο σχέδιο. Αυτό ετοιμάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ. Το μόνο κομμάτι που κατάφερε να υλοποιηθεί, όμως, είναι η Πλατεία Αριστοτέλους από την Ρωμαϊκή αγορά ως την παραλία.

Άλλο σημαντικό σημείο στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης ήταν η εξόντωση σχεδόν του συνόλου των Εβραίων της πόλης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-44).

Η Θεσσαλονίκη σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κυκλοφορίας. Το κέντρο της πόλεως είναι πυκνοκατοικημένο και το πράσινο εντός της αστικής περιοχής λιγοστό. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ζωή της πόλης είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Αποστάσεις

Αποστάσεις Όνομα Km/m
Αεροδρόμιο Μακεδονία 17 km
Λιμάνι Θεσσαλονίκης 300 m 
Μουσείο Θεσσαλονίκης 4km
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης HELEXPO 4 km
Μέσα Μεταφοράς Λεωφορεία 50 m
Μέσα Μεταφοράς Σιδηροδρομικός σταθμός 300 m
Μέσα Μεταφοράς Ταξί 300 m
Διασκέδαση Shopping 500 m

CAPSIS HOTEL THESSALONIKI

Μοναστηρίου 18, 54629 Θεσσαλονίκη
E-mail: capsishotel@capsishotel.gr
Tel.: +30 2310 596800
Fax: +30 2310 510555

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago