Θεσσαλονίκη

Η πόλη

Η Νύμφη του Θερμαϊκού, η…χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, το πιο κεντρικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας και η πύλη εισόδου στη βαλκανική χερσόνησο. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει πληθυσμό 788.952 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η επικρατούσα άποψη αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο Β', επειδή έμαθε την γέννησή της την ημέρα της νίκης του επί των Θεσσαλών.

Ύστερα από την παρακμή της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο και πρωτεύουσα μίας από τις τέσσερις Ρωμαϊκές περιφέρειες της Μακεδονίας και διοικούνταν από πραίτορα. Στη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία, ο Απόστολος Παύλος, κήρυξε εδώ το χριστιανισμό. Η στρατηγική θέση της την έκανε κομβικό σημείο και της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Σήμερα

Η Θεσσαλονίκη ήταν το κύριο «βραβείο» κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (1912) στη διάρκεια του οποίου περιήλθε στην Ελλάδα. Το 1917 το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά, πιθανότατα από ατύχημα. Αποτέλεσμα ήταν ο μισός Εβραϊκός πληθυσμός που είχε καταστραφεί από τη φωτιά να εγκαταλείψει την πόλη. Ο πληθυσμός αυτός αντικαταστάθηκε γρήγορα από τους πρόσφυγες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης, μέχρι να ετοιμαστεί ένα σύγχρονο σχέδιο. Αυτό ετοιμάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ. Το μόνο κομμάτι που κατάφερε να υλοποιηθεί, όμως, είναι η Πλατεία Αριστοτέλους από την Ρωμαϊκή αγορά ως την παραλία.

Άλλο σημαντικό σημείο στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης ήταν η εξόντωση σχεδόν του συνόλου των Εβραίων της πόλης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-44).

Η Θεσσαλονίκη σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κυκλοφορίας. Το κέντρο της πόλεως είναι πυκνοκατοικημένο και το πράσινο εντός της αστικής περιοχής λιγοστό. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ζωή της πόλης είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Αποστάσεις

Αποστάσεις Όνομα Km/m
Αεροδρόμιο Μακεδονία 17 km
Λιμάνι Θεσσαλονίκης 300 m 
Μουσείο Θεσσαλονίκης 4km
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης HELEXPO 4 km
Μέσα Μεταφοράς Λεωφορεία 50 m
Μέσα Μεταφοράς Σιδηροδρομικός σταθμός 300 m
Μέσα Μεταφοράς Ταξί 300 m
Διασκέδαση Shopping 500 m

Κουλτούρα

Μια βόλτα στον πολιτισμό

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο. Δεκάδες αξιοθέατα μαρτυρούν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία χιλιετιών και αποτελούν συναρπαστικά μνημεία ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και γνωρίστε σε βάθος την κουλτούρα μιας πόλης που απετέλεσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ιστορικά μνημεία:

Λευκός Πύργος: Δεσπόζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου χτίστηκε μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς (1430) και αποτελούσε μέρος της οχύρωσής της. Είναι κυκλικός , με ύψος 37 μέτρα και παλιότερα ονομαζόταν «Πύργος του Αίματος», επειδή χρησιμοποιούνταν ως φυλάκιο για τη φρουρά και ως φυλακή. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και είναι ένα ξεχωριστό δείγμα της χριστιανικής τέχνης του 11ου-18ου αιώνα.

Η Ροτόντα είναι κυκλικό κτήριο, με διάμετρο γύρω στα 24μ. Καλύπτεται από ημισφαιρικό τρούλο και κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο του Γαλέριου. Επί Αυτοκράτορα Θεοδοσίου μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας αλλά και ως εκθεσιακός χώρος.

Η Αψίδα του Γαλέριου χτίστηκε λίγο πριν από το 305 μ.Χ. και είναι η γνωστή σε όλους ως «Καμάρα». Δίπλα στο σωζόμενο τόξο υπήρχε ένα ακόμα ίδιο, στο σημείο όπου η θριαμβευτική πομπή από τα ανάκτορα συναντούσε τον πλέον πολυσύχναστο δρόμο στη Θεσσαλονίκη. Στα ανάγλυφα απεικονίζεται η νίκη των Ρωμαίων επί των Περσών.

Θρησκευτικά μνημεία:

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου αγίου της Θεσσαλονίκης, κτίστηκε τον 7ο αιώνα στα ερείπια παλαιότερου ναού. Έπειτα από πυρκαγιά, καταστράφηκε, αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε τον 7ο αιώνα στη θέση παλαιότερης πεντάκλιτης βασιλικής. Στον τρούλο διαθέτει ψηφιδωτό διάκοσμο, όπου απεικονίζεται η Θεία Ανάληψη.

Η Αχειροποίητος είναι τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα. Διαθέτει τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Τέχνη:

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με την παραλία. Εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000 και έκτοτε στεγάζει πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο: http://www.tch.gr

Το Μουσείο Design περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορίας του design και περισσότερα από 6.000 βιβλία, καταλόγους, μονογραφίες και περιοδικά. Διεύθυνση: Μητροπόλεως 43, τηλ. 2310- 263.043.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκτίθενται, μεταξύ άλλων, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και βιντεοτέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-281.567.

Μακεδονία

Ταξίδι στην ιστορία και τη μαγευτική ομορφιά

Η Μακεδονία είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει τα ατέλειωτα δαντελωτά ακρογιάλια με τις πανέμορφες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, με την άγρια ομορφιά των ψηλών και κατάφυτων βουνών της και τα φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα. Παντρεύει ιδανικά τη μακραίωνη ιστορία και τη ζωντανή παράδοση, με το μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο ζωής και διατηρεί αυθεντικά τα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας, τα ήθη και τα έθιμα, που της δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την κάνουν ξεχωριστή για τον επισκέπτη. Είναι, με λίγα λόγια, ένας φανταστικός τουριστικός προορισμός που διαθέτει τα πάντα και το μόνο που χρειάζεται ο επισκέπτης είναι μεγάλη διάθεση για εξερεύνηση.

Σημεία ενδιαφέροντος:

 • Βεργίνα: το Μουσείο του «Μεγάλου Τύμβου», τάφου του Μακεδόνα Βασιλέα Φιλίππου Β'.
 • Βέροια: «Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου», ο βυζαντινός πύργος στη πλατεία Ωρολογίου και η οδός Μητροπόλεως με τις πλάκες της παλιάς οδού.
 • Νάουσα: το Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια του και τις πηγές της Αραπίτσας, ο «Πύργος του Ρολογιού» μπροστά από το Δημαρχείο, η Σχολή του Αριστοτέλη στη θέση «Ισβόρια» , το αρχαίο θέατρο της Μίεζας (ελληνιστικών χρόνων -2ου αι. π.Χ.), επίσης oι Μακεδονικoί τάφοι των «Λύσωνος» και «Καλλικλέους» στα Λευκάδια (10 χλμ.) και o μεγάλος Μακεδονικός τάφος «Κρίσεως» , o Μακεδονικός τάφος των «Ανθεμίων» καθώς και o Μακεδονικός Τάφος του «Kinch» στον Κοπανό (7 χλμ.).
 • Έδεσσα: oι καταρράκτες της πόλης, η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και o Αρχαιολογικός Χώρος του Λόγγου.
 • Πέλλα: o Αρχαιολογικός Χώρος και oι Μακεδονικoί τάφοι και το νέο μουσείο Πέλλας.
 • Πετράλωνα Χαλκιδικής: το περίφημο σπήλαιο Πετραλώνων
 • Νομό Πιερίας: η περιοχή του Ολύμπου (Αρχαιολογικός Χώρος και ιστορικός τόπος εθνικής σημασίας), η αρχαία πόλη του Δίου, της Πύδνας και το βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, καθώς oι και όμορφες παραλίες του νομoύ.

Στη Δυτική Μακεδονία:

 • Φλώρινα: Η παλιά πόλη της Φλώρινας, οικισμός "Νυμφαίο", ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών με το μοναδικό υγροβιότοπος, το χιονοδρομικό κέντρο Πυσοδερίου
 • Καστοριά: oι πολλές βυζαντινές και μεσαιωνικές εκκλησίες και η λίμνη Ορεστιάδα.

Στην Ανατολική Μακεδονία:

 • Καβάλας: Οι Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο, η παλιά συνοικία της Παναγιάς και το κάστρο της ομώνυμης πόλης, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.
 • Δράμας: Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, οι καπναποθήκες, τα βυζαντινά τείχη, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας εντός της πόλης και το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στο Παρανέστι, το Δάσος της Ελατιάς, το Σπήλαιο του Μααρά στο χωριό Αγγίτης, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού και ο αρχαίος οικισμός στο χωριό Καλή Βρύση.

Ιστορία:

Η ιστορία της Μακεδονίας αρχίζει απ' την αρχαιότητα και φτάνει στο σήμερα μέσα από αιώνες, γεμάτους λαμπρούς αγώνες, ηρωισμού, καταστροφών και πολιτισμού.

Το όνομα Μακεδονία προέρχεται απ' τη δωρική λέξη μάκος (που σημαίνει μήκος) και δήλωνε ότι η Μακεδονία είναι η χώρα με τους ψηλούς, ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Μακεδονία πήρε τ' όνομά της απ' το Μακεδόνα ή Μάκεδνο, που ήταν γενάρχης των Μακεδόνων, γιος του Δία και της Θυίας.

Η έννοια Μακεδονία, σαν γεωγραφική και πολιτική οντότητα, ολοκληρώθηκε κατά τους κλασικούς χρόνους.

Η Μακεδονία εμφανίζεται στην ιστορία της Ελλάδας με το γιο του Αμύντα, τον Αλέξανδρο τον Α' (498-454), που ήταν δραστήριος, έξυπνος και δυναμικός κι έβαλε τις στρατιωτικές και πολιτικές βάσεις του μακεδονικού κράτους.

Στους μηδικούς πολέμους συνεργάστηκε με τους Αθηναίους, κι εκείνοι για να τιμήσουν τον Αλέξανδρο, του έδωσαν τον τίτλο του φιλέλληνα (= πατριώτη) και του έστησαν χρυσό ανδριάντα στους Δελφούς.

Η μετέπειτα ακμή της Μακεδονίας με το Μέγα Αλέξανδρο δεν ήταν τυχαία και ξαφνική. Όλοι οι βασιλιάδες πριν τον Αλέξανδρο έβαζαν ο καθένας τη δική του πέτρα στο χτίσιμο της μεγάλης Μακεδονίας και Ελλάδας.

Μουσεία

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει περίπου 30 πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, χώρους τέχνης και πινακοθήκες με σημαντικότατα εκθέματα. Τα πλέον γνωστά είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εγκαινιάστηκε το 1962 και αποτελεί μια αντιπροσωπευτική γνωριμία με την τεράστια ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας μέσα από σημαντικά ευρήματα από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310-831.037.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, με πολύτιμα εκθέματα από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως την Τουρκοκρατία. Διεύθυνση: Λ. Στρατού 2, τηλ.2310-868.570

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών: Διαθέτει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310-600.123.

Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Περιλαμβάνει συλλογή νεοελληνικής τέχνης σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Διεύθυνση: Νικ. Γερμανού 1, τηλ. 2310-238.601.

Μουσείο Αρχαίων, Ελληνικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων: Περισσότερα από 200 μουσικά όργανα από την εποχή του χαλκού μέχρι τις αρχές του 20ού αι. Διεύθυνση: Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, τηλ. 2310-555.263.

Μουσείο Φωτογραφίας: Διαθέτει σπάνιες φωτογραφίες και σημαντικό αριθμό αρνητικών. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-566.716.

Παραθαλάσσιες περιοχές

Παρά το γεγονός ότι η πανέμορφη Χαλκιδική με τις μαγευτικές παραλίες της έχει κλέψει τη «δόξα» της ευρύτερης περιοχής για τις καλοκαιρινές διακοπές, πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές εξαιρετικές παραλίες

Σταυρός Θεσσαλονίκης: Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του νομού Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζεται από φυσική ομορφιά, κρυστάλλινα νερά και πάμπολλες επιλογές για τους φίλους της περιπέτειας και των θαλάσσιων σπορ.

Νέα Μηχανιώνα: Πολύ κοντά στην πόλη, στην γραφική και αυθεντική Νέα Μηχανιώνα. Η περιοχή φημίζεται τα καθαρά νερά της την άριστη οργάνωση και το πολύ καλό φρέσκο ψάρι.

Περαία: Η αγαπημένη παραλία πολλών Θεσσαλονικέων, βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και έχει μεγάλη αμμώδη παραλία με μήκος 7 χιλιομέτρων και θέα στον Λευκό Πύργο. Έχει επίσης καταπληκτικές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα για μοναδικές στιγμές καλοπέρασης.

Ολυμπιάδα: Πανέμορφη παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά αποτελεί ιδανικό σημείο για σύντομες αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές. Διαθέτει δύο παραλίες. Η μία είναι πολυσύχναστη και η δεύτερη πιο ήσυχη, για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.

Ποταμός – ναυάγιο Επανομής: Χαρακτηριστικό τηε παραλίας τα απομεινάρια ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν 40 και πλέον χρόνια και αποτελεί το highlightτης περιοχής. Η παραλία διαθέτει επίσης γήπεδα τένις και βόλεϊ.

Εστιατόρια & Καφέ

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, τόσο για τα μοναδικά καφέ που σφύζουν από ζωή, όσο και για το εξαιρετικό σε ποιότητα και ποικιλία φαγητό, τα φημισμένα μπαρ και τις liveμουσικές σκηνές. Μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι:

Η Πλατεία Αριστοτέλους, η πιο γνωστή πλατεία της πόλης και το κατεξοχήν σημείο εκκίνησης, για να γνωρίσει κανείς την κοινωνική ζωή της πόλης.

Η οδός Τσιμισκή είναι η πιο γνωστή και πολυσύχναστη λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος επιλογών διασκέδασης.

Το λιμάνι μια κλασική πρόταση και πάντα επίκαιρη.

Στην Mητροπόλεως & Καρόλου Ντηλ βρίσκεται ένα από τα πιο ζωντανά,   πολυσύχναστα και κοσμοπολίτικα σημεία της πόλης.

Η οδός Π.Π.Γερμανού & Παύλου Μελά ονομάζεται και «σταυροδρόμι της καλοπέρασης» και εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά καφέ της πόλης.

Η Λεωφόρος Νίκης θεωρείται από τις πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα και έχει καταπληκτική θέα, στο λιμάνι, στο Λευκό Πύργο και στη θάλασσα.

Για πιο εναλλακτικές επιλογές διασκέδασης προσφέρεται η οδός Zεύξιδος & Iκτίνου. Πρόκειται για δύο πεζόδρομους με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και προτάσεις που αναδεικνύουν ό,τι πιο φρέσκο και δημιουργικό υπάρχει στην πόλη.

Η οδός A.Σβώλου είναι ένας ανερχόμενος δρόμος με μικρά café και μπαρ γεμάτα φρεσκάδα, ζωντάνια και καλό γούστο.

Αγορά

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τη μεγάλη και πλούσια εμπορική αγορά που διαθέτει στην οποία μπορεί ο επισκέπτη να βρει οτιδήποτε θελήσει.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα επώνυμα καταστήματα για ρούχα, τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ αλλά και καταστήματα ομορφιάς. Υπάρχουν βεβαίως και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Σπάνια μπαχαρικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα και πληθώρα προϊόντων εγχώριας παραγωγής, όπως ούζο, τσίπουρο κα θα βρει κανείς στην παλιά αγορά της Θεσσαλονίκης Μοδιάνο, η οποία λειτουργεί όλες τις ώρες της μέρας.

CAPSIS HOTEL THESSALONIKI

Μοναστηρίου 18, 54629 Θεσσαλονίκη
E-mail: capsishotel@capsishotel.gr
Tel.: +30 2310 596800
Fax: +30 2310 510555

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago